Zimní výcvikové soustředění Spáleniště 2018

Zimní výcvikové soustředění Spáleniště 2018

Letos, stejně jako v předchozích 16-ti letech, uspořádala naše organizace Zimní výcvikové soustředění.

Po mnoha letech jsme změnili působiště a soustředění jsme přesunuli do překrásného prostředí Šumavských lesů. Využili jsme možnosti pronájmu výcvikového areálu Svazu záchranných brigád kynologů ČR Spáleniště nedaleko Lipenské přehrady.

Plnou měrou jsme využili dostatečné sněhové pokrývky k nácviku hledání osob zavalených sněhem, chůze psů za lyžemi či sněžnicemi, práci s lavinovým pípákem, práci s lavinovou sondou, práci s vysílačkami, GPS  a pod. Aby psi neměli jednostranné zatížení, pracovali i na sutinovém trenažéru, který je nejen velký svou plochou, ale je i známý svou náročností. Zaměřili jsme se zejména na intenzivní motivaci psů na figuranta, ovladatelnost a ochotu k práci.

Trénovali jsem 3 x denně. Dopoledne poslušnost, ovladatelnost, vyhledávání předmětů ve sněhu, práce s lavinovým pípákem a GPS. Odpoledne motivační štěkání, práce v sutině či ve sněhu a večer (za tmy) práce s větrem a pod..

Díky našemu kolegovi ze Slovenska, které je člen Horské služby a atestovaný kynologický záchranář, si ti zkušenější psi prošli simulovaným zásahem (přesun na místo neštěstí, několik pracovišť, přerušované práce a opětovné přesuny a pod.

Mladí psi, jemovitě Giasy, Alf, Bady, Uli a Cassy, udělali za ten týden obrovský kus práce a na závěr zvládli samostatné prohledání sutiny a nalezení dvou figurantů.

V pracovním zápalu jsme si našli čas i na teoretickou přípravu - rozbor zkušebních řádů, teorie práce s větrem, pobyt na horách v zimně a rizika s ním spojená, příprava na zkoušky . A protože nejen prací je člověk živ, našli jsme si i čas na zábavu  - malý bowlingový turnaj.

O naše mlsné jazýčky pečovala Eva svými pekařskými výtvory.

Na závěr bych chtěla poděkovat za super týden všem zůčastněným : Jarka , Vlasta , Kamča,  Milan , Honza , Šárka, Luboš, Katka, Eva, Kristína a Marián.

 

KomentářePřidat komentář
Žádné komentáře

Přidat komentář